Menu

Om

Hvorfor har jeg valgt at kalde det Kasopaja? Hvorfor kalder du dig ikke bare “Fotograf Una Streit Larsen”, så det er dig selv du “brander”?

Det ligger der flere overvejelser bag, men en af dem der vejer tungt er, at mine billeder ikke altid er “lige ud af kameraet”. Jeg fotograferer forskellige stilarter, men næsten altid med mennesket i fokus, og derfor syntes jeg, at navnet Kasopaja sætter mig fri til at vedblive at eksperimentere og lave det jeg holder aller mest af, nemlig at skabe billeder via fotografiet.

Navnet er efter inspiration fra den græske mytologis historie om Cassiopeia, dog med en lettere “fordanskning” fordi jeg har valgt at omskrive navnet Cassiopeia til Kasopaja, så det bliver stavet som det udtales.

Cassiopeia, en stjerne konstellation kendt for sin særprægede ‘W’-form på nattehimlen, og jeg synes det er en god metafor for flere aspekter inden for fotografi, modeller, beauty makeup og special effects makeup. Stjernebilledet der er opkaldt efter en skønhed fra den græske mytologi, fremstiller en kobling til den visuelle kunst og æstetik, som er hjørnestenene i fotografi og modelarbejde.

I fotografi repræsenterer Cassiopeia den kunstneriske balance mellem lys og skygge, nøjagtig som stjernerne der skinner mod nattehimlens mørke. Fotografiet handler også om lys, at formgive og skabe nuancer, skygger og kontraster.

For modeller symboliserer Cassiopeia elegance og stolthed – nøglekvaliteter for en model, der står foran kameraet. Ligesom Cassiopeia, som ifølge myten var kendt for sin skønhed, skal en model turde vise sig frem og føle sig tryg foran kameraet, for at skabe en overbevisende tilstedeværelse på et billede.

Jeg er uddannet makeupartist, og makeuppens verden kan også spejle Cassiopeia’s fortælling. Ligesom Cassiopeia, der ifølge legenden blev straffet for sin forfængelighed, er makeup en balancekunst – det handler om at fremhæve skønhed uden at overskygge den naturlige charme eller man kan bruge sfx makeup til at lave illusioner. Makeup artister bruger deres færdigheder til at skabe illusioner og forbedringer, præcis som stjernerne i Cassiopeia skaber billeder og fortællinger på himlen.

Hvis man skal opsummere, så handler Kasopaja om at gøre dem foran kameraet til centrum og få dem til at vise deres bedste frem. Hvis jeg kan formå, at få personen foran mit kamera til at slappe af, nyde det og give sig selv bedst muligt, så har jeg nået mit mål og personen, der står foran mig og mit kamera, er min stjerne.